Het maken van wijn

Wat is wijn?

Wijn is eigenlijk niets anders dan vloeibaar, gefermenteerd fruit. De werkwijze om van fruit wijn te maken ziet er als volgt uit:

  1. Pluk een grote hoeveelheid rijpe druiven. Je kunt deze door frambozen of een ander fruit vervangen, maar 99,9 procent van alle wijn in de wereld is gemaakt van druiven, omdat ze de beste wijnen geven.
  2. Doe de druiven in een schone container die niet lekt.
  3. Plet de druiven op de één of andere manier zodat ze hun sap vrij geven.
  4. Wacht. (Drink eventueel een glaasje wijn.)

In de meest eenvoudige vorm is wijn maken niet meer dan dat. Nadat de druiven zijn geplet,
begint het gisten. Kleine eencellige organismen die van nature in de wijngaard, en dus op de druiven, voorkomen, komen met de suiker afkomstig van de druiven in contact. Die suiker wordt tijdens de vergisting geleidelijk omgezet in alcohol. Gisten produceren ook kooldioxide, dat verdampt in de lucht.
Als de gisten hun werk gedaan hebben is het druivensap omgezet in wijn. Hoe meer suiker er in het sap zat, hoe meer alcohol de wijn zal bevatten. (Hoe rijper en zoeter de druiven, hoe meer alcohol.) Dit proces wordt gisting of fermentatie genoemd.

Fermentatie

Fermentatie is een volledig natuurlijk proces waarvoor geen ingrijpen van de mens nodig is. Behalve dan om het sap van de druiven te maken. Fermentatie vindt ook plaats in vers appelsap dat een tijdje staat, zonder hulp van jou.

Of is wijn maken toch niet wat complexer?

Nu, als elke wijnmaker daadwerkelijk wijn heeft gemaakt op een eenvoudige manier zoals we net
beschreven, zou er minder variatie zijn en zouden de wijnen die we kennen niet zo verfijnd zijn.
Wijnmakers hebben een grote doos vol met trucs en net dat is een reden waarom geen twee wijnen ooit precies hetzelfde smaken.
De mannen en vrouwen die wijn maken, kunnen bepalen welk type container ze gebruiken voor het fermentatieproces (roestvrij staal en eik zijn de twee belangrijkste materialen), evenals de grootte van de container en de temperatuur van het sap tijdens de gisting – en al deze keuzes kunnen een groot verschil maken in de smaak van de wijn. Na de gisting kunnen ze kiezen hoe lang ze de wijn mogen laten rijpen (een stadium waarin de wijn zijn act samen krijgt) en in wat voor soort vat.
Gisting kan drie dagen of drie maanden duren en de wijn kan dan een paar weken of een paar jaar rijpen, of iets daartussenin.